sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kynsihuoltoa


Itselläni ei ole koskaan ollut rakenne- tai geelikynsiä ja mitä näitä nyt nykyään onkaan. Syynä ovat lähinnä mukavuudenhalu (en varo kynsiäni enkä jaksaisi rampata niitä huollattamassa), budjetti (liian kallista, mielummin valitsisin sen sijaan ihonpuhdistuksen tai kasvohoidon) ja käytännöllisyys (esimerkiksi tosi pitkät kynnet ovat omasta mielestäni hankalat ja epähygieeniset). Ihailen kyllä muiden siististi tehtyjä kynsiä, mutta en ole innostunut niitä itse laitattamaan. Pätkätyöläisenä olen myös toisinaan paikoissa, joissa ei saa olla pidempiä kynsiä tai käyttää kynsilakkaa.

Kynsienhoitorutiiniini kuuluvat säännöllinen leikkaus, viilaus, kynsi- ja kynsinauhavoiteet sekä -öljyt ja perusrasvaus käsivoiteilla. Ja tietysti lakkaus :)


Parhaita leikkureita ovat olleet ikivanhat "matkamuisto" kynsileikkurit ja Fiskarsin kynsisakset. Kauhulla odotan sitä päivää, kun ensin mainittu hajoaa sillä aivan vastaavia on kaiketi mahdoton löytää. Kyseinen kynsileikkuri tekee nimittäin suht siistiä jälkeä verrattuna moniin muihin kokeilemiini, on sopivan pienikokoinen ja leikkaa helposti myös kovemmat varpaankynnet. Fiskarsin kynsisaksilla saa tarkkaa jälkeä, ovat myöskin "helposti" leikkaavat eikä niiden kanssa tarvitse nyhertää liiaksi. Saksilla leikkelen lisäksi repsottavia kynsinauhoja ja muita riekaleita (tätä ammattilaiset tuskin suosittelevat tekemään).

Kynsinauhat työntelen paikoilleen usein kynsien avulla. Joskus käytin siihen puuhaan tarkoitettuja appelsiinipuutikkuja (joita sai esimerkiksi The Body Shopista), mutta ne ovat nyttemmin jääneet. Voisihan manikyyritikkuja toki hankkia, jos jossain tulisi edullisesti vastaan ja muistaisi.


Leikkaamisen jälkeen on vuorossa viilaus. Lasiviilat ovat viilojen aatelia; eivät revi/raasta kynsiä, ovat tehokkaita sekä kestäviä.


Laitan aina kynsilakan alle alus- tai hoitolakkaa. Aluslakan avulla kynsilakka levittyy tasaisemmin, lakkaus kestää pidempään siistinä eivätkä kynnet värjäänny.



Olen huomannut, että kynnet pysyvät paremmassa kunnossa, jos niillä on kynsilakkaa. Tai edes jotain hoitolakkaa. Ilman mitään ne lohkeilevat helpommin ja kynsinauhatkin menevät huonompaan kuntoon. Lakkauksen suhteen olen helpon ja vaivattoman ystävä. Lakan tulee levittyä helposti, tasaisesti ja kuivua nopeasti. Kuivumisen nopeuttamista varten käytössäni onkin erilaisia "Fast Dry" tuotteita ja pikakuivattajia. Kynsilakan tulisi myös kestää katseenkestävänä jokusen aikaa, koska en jaksa lakkailla kynsiäni muutaman päivän välein. Päällyslakka on siis tarpeen. Pikakuivattava/ nopeasti kuivuva päällyslakka olisikin se helpoin ja nopein, mutta en ole vielä löytänyt täydellistä sellaista. Seche Vite on hyvä, mutta se sisältää esimerkiksi tolueenia ja paksunee pullossa nopeasti, joten sen käytöstä olen toistaiseksi luopunut. Nyt käytän päällyslakan päällä vielä noita kuivattajia eli hommassa on yksi ylimääräinen vaihe. Olisiko suosituksia pikakuivattavan päällyslakan suhteen?


Suosikkini kynsilakkojen poistoon on edullinen X-tra kynsilakanpoistoaine. Tehokasta tavaraa jolla homma hoituu sukkelasti.



Kynsinauhoja hoidan säännöllisen epäsäännöllisesti vaihtelevilla "täsmä"tuotteilla. Tällä hetkellä käytössä ovat Sally Hansenin Cuticle Eraser + Balm ja Melvitan Argan & Kurjenpolvi käsi-, kynsi- ja kynsinauhaöljy. Sally Hansenin Balmissa tuoksu on alkanut tökkimään (on omaan nenääni muovinen ja keinotekoinen, tulee vähän mieleen lapsuudesta hajupyyhekumit), joten olen päätynyt käyttämään sitä vaan varpaissa. Melvitan öljy on kätevässä roll-on pullossa, joten annostelu sujuu näppärästi. Hieron öljyn vielä annostelun jälkeen  kynsiin/kynsinauhoihin. Öljy ei ole juurikaan tahmaista ja tuoksu muistuttaa kovasti Dr.Hauschkan "ominaistuoksua". Joskus taas laitan kynsille sekä niiden ympärille ihan vaan käsivoidetta runsaammin ja päälle vaseliinia.


Toisinaan napsin Bioteekin Teho-Pii & Kalkki + D ravintolisää, jonka pitäisi vahvistaa sekä pitää hiukset, iho ja kynnet paremmassa kunnossa. Annostukseksi on laitettu 3 tablettia päivässä, mutta en kuitenkaan päivittäin näitä ota. Tabletit voi niellä kokonaisina veden kera tai pureskella ja huuhtoa alas vedellä. Itse en pysty näitä kokonaisina nielemään, koska tabletit ovat aika isoja ja pinnaltaan "karheita". Pureskeltuna koostumus ja maku muistuttavat kuivunutta savea tms., joten näiden nauttiminen ei ole kovin miellyttävää. Kynnet ovat vahvistuneet ja pysyneet kyllä kondiksessa viime aikoina, mutta tiedä sitten johtuuko se tästä valmisteesta. Hiustenlähtö on ainakin selkeästi vähentynyt.

4 kommenttia:

  1. Miulla oli joskus Piimaxia ja ne maistui ihan jollekin pahville + kuivaahan se on syödä :D Itse en pysty mitään tabletteja nielaisemaan, kun ne tulee sitten samaa reittiä ylös (ja pelottaa, että ne jää kurkkuun kiinni), joten joudun aina metsästämään pureskeltavia/imeskeltäviä.

    Itse käytän pikakuivattajana Mavalan Minute Quick Finishiä, mutta Sally Hansenitkin ovat saaneet kehuja (itselläni se musta pullo löytyy, mutta aina tartun Mavalaan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla vielä menee perus särkylääkkeet yms., mutta nuo ei sitten millään :)

      Tuli nyt kommentistasi mieleen, että tuota Mavalaa onkin monet bloggaajat kehuneet, joten pitääpä se hommata :)Joskus muinoin käytössä oli Sally Hansenin punaisessa pullossa oleva kuivattaja, mutta sekin muuttui loppua kohti aika liisterimäiseksi.

      Poista
  2. Minulla on ollut rakennekynnet muutaman vuoden, enkä enää osaisi olla ilmankaan. Minusta ei ole laittamaan itse kynsiäni sellaisiksi millaisina ne haluan nähdä ja pitää. En joudu hirveästi kynsiäni varomaan, koska nykyään rakennekynnet tehdään paljon paremmista aineksista kuin noin 10 vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran laitatin kynnet. Joitakin vuosia oli välillä taukoa.

    Nostan hattua niille, jotka osaavat/jaksavat huoltaa ja hoitaa kynsijutut itse hienoine lakkauksineen. Kynsiblogeissa näkee vaikka mitä hienouksia. Minulla ei kärsivällisyys eikä taito riittäisi sellaiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään jaksa kovin kummoisia lakkauksia väsätä, mutta kyllähän siinäkin varmaan ajan ja harjoituksen myötä kehittyisi (niin taito kuin hermotkin) :D

      Hienot kynnet herättävät aina ihastusta ja mielellään seurailen myös kynsiblogeja, vaikka en alan "harrastaja" olekaan :)

      Poista